Információ

Bogovits Attila őstermelő
Telefonszám: +36 70 3679932
FELIR azonosító: AA2439828
Adószám: 78973488-1-32

Média Riportok

    duna tv l 

    Riport a Duna TV Gazdakör c. 
    műsorában

    3812.rész

Kattintson a megtekintéshez !

 

gasztoangyal1

Riport az M1 Gasztroangyal:
Esztergom és Visegrád c.
    műsorában

Kattintson a megtekintéshez!

A fürj története

A Japán fürj (Gazdasági fürj)

Származása

Fürj a csirkékkel, a fácánokkal együtt egy családhoz (Phasianoidea),  a tyúkalakúak rendjébe tartozik. Faj vagy alfaj aCoturnix génuszon,  az összes kontinensen őshonos, kivéve az Amerikát. Coturnix coturnix vándormadár. Ázsiát, Afrikát és Európát bejárva, nyílt vagy cserjés puszták lakója. Több alfaját ismerjük, de a legfontosabb az európai fürj,Coturnix coturnix coturnix, és az ázsiai, vagy japán fürj, Coturnix coturnix japonica.


Története

Ázsia:
Ezek a madarak nem kerültek fel a háziállatok listájára. Kínában háziasították a XI. században. Majd a XII. században-Japánban és Koreában. Mindenesetre japán fürj első háziasítása Kínában történt és nem a Közel-Keleten, mint ahogy azt egyes szerzők írják. Bár az európai  fürj délre vonuló csapata az egész Földközi-tengert átrepülve, kimerült állapotban, könnyen csapdába fogták. A rendelkezésre álló egyiptomi és a bibliai adatok nem mutatják azt, hogy az Európai fürjeket fogságban háziasították volna.
Japán:

Azt állítják, hogy a japán császár hogy a tuberkulózist elkerülje, fürj húst fogyasztott. Ez ahhoz vezetett Japánban, hogy széles körben elkezdték tenyészteni a fürjet a húsáért és a tojásért, ezzel a választék megnőtt. 1910-re japán egyik nemzeti eledelé vált. 1910 és 1941 között, a lakosságot a japán fürj tartotta fent, különösen Tokió, Mishima, Nagoya, Gifu és Toyohashi területeken. Ez az időszak is képviseltette magát, amikor a japán császári expanzió mellett, háziasított japán fürj telepet hozták létre Koreában, Kínában, Tajvanon, Hongkongban és később Délkelet-Ázsiában.
Volt Szovjetunió:

Azok a vidéki és kisvárosú emberek, akik fürjet tartottak, a minden napi tojásért, és a fölösleget húsáért, az megúszta a nagy éhínséget, ami a II. világháború előtti években söpört végig a Szovjetunióban. 1986 áprilisában bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa óta megnőtt az igény a fürjtojás iránt. Az azóta szétesett birodalomban fontos étrendnek számít.
Európa:

1900-ban érkezett Angliába vagy Portugáliába (ez mai napig vita forrás). Minden esetre a történet szerint, kicsempészték Japánból. Kezdetben mint kedvencként, majd 30-as évektől már konyhai recepteken is megtalálhatóak lettek.
Magyarország:

Magyarországra 1960-ba kerül NDK-ból a gödöllői egyetemre kísérletezés céljából. A további története és kísérleti eredmények köddé váltak, mivel azt abban az időben senki nem tudott semmit. Igazi áttörést a Magyarországon állomásozó szovjet katonák tették meg.  Hogy pénzhez jussanak, a szabadidejükben fürjeket, vagy tojásokat csempésztek ki és adták el.
 
Kezdetben mint házi kedvenc és később nagyüzemi tenyészetben, a kozmetikai iparnak adták el tojásait.

Forrás: www.japanfurj.webatu.com oldalról.

 
Termékeink megvásárolhatók

 Szendehelyen 

Furj termekekkicsi

Fürjtojás
12 db-os 510.-Ft
Étkezési fürjtojás: 40.-Ft/db
Keltetni való fürjtojás
(nagytestű): 60.-Ft/db

furjtojas1kicsi

Főtt Füstölt fürjtojás olívaolajban 
10 db-os 1000.-Ft

fustoltkicsi1

Fürj Hús 2 és 4 db-os kiszerelésben
1400.-Ft és 2800.-Ft

furj hus

Fürj kolbász
6200.-Ft/kg

Furjkolbasz kicsi

 Előrendelést felveszünk!
Tel: +36703679932
E-mail: info@furjhome.hu

Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi