Fürj receptek
Fürjpecsenye
Hozzávalók:
6 db fürj
2 kg burgonya
grillfűszer
bacon
tejföl
3-4 db uborka
fokhagyma
olaj
só
Elkészítés:
1. A megtisztított fürjeket enyhén sózzuk és grill fűszerrel megszórjuk.
2. A tepsibe egy kis olajat öntünk, majd beletesszük a fürjeket, ezután rátesszük a baconszeleteket.
3. A meghámozott és kockára vágott burgonyát olajozott tepsibe rakjuk, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk rá.
4. Fóliával letakarjuk, és előmelegített 180 C fokos sütőben 45 percig sütjük a húst és a krumplit.
Ha megsült, még pár percig pirítjuk a tetejüket.
5. Tálaláshoz szoktam készíteni tzatziki salátát. 3-4 db uborkát meghámozzuk, majd lereszeljük.
A reszelékből kinyomkodjuk az uborka nedvét, majd külön tálba helyezzük.
A reszelékbe teszünk fél gerezd fokhagymát felaprítva, majd az egészet összekeverjük tejföllel.
Fürjhúsleves a főtt hús mellé tálalt tormamártással
Hozzávalók:
3-4 db konyhakész fürj
leveszöldségek:
2-3 db sárgarépa
2-3 darab fehérrépa
4 gerezd fokhagyma
fél fej kelkáposzta
zeller gumó vagy zeller zöld
só
egész bors
A tormamártáshoz
2 db friss zsemle
1 szál torma
2 dl savanykás tejföl
Elkészítés
A konyhakész fürjeket, egészben hideg vízbe feltesszük főni pont úgy, mint amikor húslevest főzünk. Ha a víz elkezd forrni, beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a kelkáposztát nyugodtan hagyhatjuk egy darabban is. Lehabozni nem kell, mert a fürjnek nem lesz habja. Sózzuk és hozzáadjuk a szemes borsot is. Akkor lesz igazán ízletes a levesünk, ha a húst és a zöldségeket pont ellepi a víz. Amikor a leves már majdnem kész, elkészítjük a tormamártást.
A tormát lereszeljük, a zsemléket kockára vágjuk. Egy edénybe beletesszük a kockára vágott zsemléket, rámerünk a húsléből, amitől a zsemle elolvad. Annyi levet adjuk csak hozzá, amitől mártás sűrűségű lesz, ekkor hozzáadjuk a reszelt tormát és összeforraljuk. A tejfölt csak azután keverjük bele, miután már lezártuk a tüzet a mártás alatt. (10 perc alatt el is készülünk vele.)
Amikor a leves készre főtt a fürjeket kivesszük, a mellét és a combját kicsontozzuk és ehhez kínáljuk a tormamártást. Igazán különleges, ha még keményre főtt fürjtojást is adunk mellé.
Forrás: Gasztroangyal.hu
Tavaszi fürjtojás-saláta
Hozzávalók:
20-24 db keményre főzött fürjtojás
1 fejes saláta
1 paradicsom
1 kisebb friss kígyóuborka
1 zöldpaprika
metélőhagyma,olívaolaj,mustár,citromlé tejszín,só,bors.
Közepes, épp salátaleveleket helyezzünk a tál aljára, erre rétegezzük az összetevőket egyforma nagyságú szeletekre vágva.
A fürjtojásokat csak félbe vágjuk.Az öntetet az olajból, mustárból, citromléből, tejszínből, sóból, borsból keverjük ki, és öntsük rá az összetevőkre. Hintsük meg az egészet finomra vágott metélőhagymával, és jól lehűtve tálaljuk.
Forrás: Czibulyás-Tóth
Töltött fürj
Hozzávalók 4 személyre:
4 fürj
4 hosszú és széles szalonna a burkoláshoz
10 dkg szárnyasmáj
10 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
3 dkg só
bors , majoranna.
A fürjeket kívül-belül besózzuk, és állni hagyjuk.Közben elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott szalonnát megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott szárnyasmájat a finomra vágott gombát és az egészet állandóan kevergetve lepirítjuk. Kis sóval,borssal ízesítjük.
Ha kész ,hűlni hagyjuk, majd összetörjük és az egészet a fürjek hasüregébe töltjük, majd egy széles , hosszú szelet szalonnával burkoljuk. Süthetjük nyárson, vagy sütőben egymás mellé fektetve a madarakat.
Forrás: Czibulyás-Tóth